VISIT COVASNA

Háromszék méltán viseli a kúriák földje megnevezést, hiszen Székelyföld területén itt található a legtöbb nemesi, kisnemesi udvarház, kúria.
 
 
 
 

Több mint 160 kúria és kisebb méretű kastély található a régióban. Ezek a gazdag múlttal rendelkező házak reneszánsz, barokk, neoklasszicizmus stílusjegyeket hordoznak, a helyi népi építészet sajátosságaival ötvöződve egyedi, sajátos formát nyertek.


Habár a XX. század nehéz időszakaiban több kúria elpusztult, napjainkban mégis számos háromszéki településen maradtak fent igényesen felújított vagy épp restaurálásra szoruló, műemléknek nyilvánított kúriák és udvarházak. A legrégebbi ilyen építészeti emlékek XVII. századiak, de későbbi korok stílusváltozásai is fellelhetőek rajtuk.

A tehetősebb nemesi családok már kastélyszerű udvarházakban éltek. Ilyen nagyobb udvarház az az oltszemi Mikó kastély. Olyan felújított udvarházak is vannak, ahol szállást is lehet igényelni, ilyen pl. az olaszteleki Daniel kastély vagy az eresztevényi Benke kúria.

Arra hívunk, hogy fedezd fel velünk a kúriák régmúlt időkről árulkodó titkait!

 
 

Amíg a , alkalmával a környéken tartózkodsz, több turisztikai helyszínt is meglátogathatsz még, mint a Szent Anna tó, a Mohos vagy a Tündér-völgy. Sétálhatsz a Csomád-Bálványos és a Bodoki havasok védett területén, illetve kipróbálhatod a kovásznai keskenyvágányú iparvasutat.

 

Kovászna Megye Tanácsa nemrég indított el egy mobilalkalmazást is, ami információkat ad a fontosabb turisztikai helyszínekről, szálláshelyekről és helyi eseményekről.

Töltsd le ingyenesen az alkalmazást!